top of page
  • Jurga Bliss

Sveikos nervų sistemos link: kaip puoselėti gebėjimą būti santykyje

Žmonės iš prigimties yra socialūs gyvūnai, kuriems giliai įsišaknijęs ryšio ir bendruomeninių ryšių poreikis. Ši socialinė prigimtis įsišaknijusi mūsų evoliucijos istorijoje, kai gebėjimas užmegzti ir palaikyti santykius turėjo lemiamą reikšmę mūsų išlikimui. Nuo senovės genčių iki šiuolaikinių visuomenių mūsų bendradarbiavimo instinktai buvo labai svarbūs dalijantis ištekliais, užtikrinant apsaugą ir grupės gerovę.


Svarbiausias mūsų socialinės prigimties elementas yra subtilus ir kompleksiškas mechanizmas, palaikomas mūsų nervų sistemos, vadinamas socialinio įsitraukimo sistema, kurią aiškina Stephen Porges pasiūlyta polivagalinė teorija. Šioje neurobiologinėje sistemoje pabrėžiamas evoliuciškai naujesnės nervo klajoklio šakos - ventral vagus - vaidmuo, sužadinant saugumo ir tarpusavio ryšio būvį. Veikiant šiai sistemai žmonių veiduose pastebime išraiškingumą, atpalaiduotą kūno kalbą ir ramų balso toną, taip sukuriant pozityviam socialiniam bendravimui palankią aplinką. Nervų sistema sudaro fiziologinį mūsų socialinių ryšių pagrindą, pabrėžiant gilų ryšį tarp mūsų evoliucinio paveldo ir sudėtingos tarpasmeninių santykių dinamikos. Iš esmės mūsų socialinė prigimtis yra ne tik psichologinis reiškinys, bet yra giliai įausta į mūsų fiziologinių reakcijų audinį, ir turi įtakos tam, kaip mes įsitraukiame, bendraujame ir klestime kaip socialinės būtybės.


KAIP SUPRASTI, KAD ESU SOCIALINIO ĮSITRAUKIMO BŪSENOJE?

Kūno signalai:


Veido išraiška:

  • Atpalaiduoti veido raumenys

  • Išraiškingas ir aktyvus akių kontaktas

  • Dalyvauja veido raumenys, atsakingi už šypseną ir kt. teigiamas išraiškas

Galvos padėtis:

  • Tiesi arba lengvai pakreipta galva

  • Lengvai atliekami galvos judesiai

  • Paslankus kaklas

Balso tonas ir melodingumas:

  • Ramus ir melodingas balso tonas

  • Įvairus garsų diapazonas ir ritmas

Kvėpavimas:

  • Lengvas ir ritmingas kvėpavimas

  • Sklandus įkvėpimas ir iškvėpimas

Širdies ritmas:

  • Ramus ir stabilus širdies ritmas

  • Širdies ritmo kintamumas, rodantis gebėjimą prisitaikyti prie įvairių situacijų

Laikysena:

  • Atvira ir atsipalaidavusi kūno laikysena

  • Sklandūs ir plastiški judesiai

Socialinio įsitraukimo elgesys:

  • Kontakto inicijavimas ir reagavimas į kontaktą

  • Šilti ir draugiški gestai

  • Gebėjimas palaikyti socialinius ryšius

Šie ženklai atspindi saugumo ir tarpusavio ryšio būseną, kai galime pozityviai bendrauti su kitais. Ventral vagus kompleksas skatina socialinį įsitraukimą moduliuodamas fiziologines reakcijas, darydamas įtaką širdies ritmui ir palengvindamas adaptyvų elgesį socialinėse situacijose.


Emocijos :


Prieraišumas: šilumos, artumo ir prieraišumo jausmas.

Pasitenkinimas: lengvumo, patogumo ir pasitenkinimo socialiniais santykiais jausmas.

Džiaugsmas: teigiamos ir džiugios emocijos, kylančios pozityviai bendraujant su kitais ir palaikant juos.

Susidomėjimas: smalsumas ir susidomėjimas veikla, istorijomis ar kitų patirtimis.

Pasitikėjimas: pasitikėjimo ir saugumo jausmas, skatinantis atvirus ir nuoširdžius ryšius su kitais.

Atsipalaidavimas: fizinis ir emocinis atsipalaidavimas, rodantis, kad dabartinėje socialinėje aplinkoje nėra grėsmės.

Žaismingumas: žaismingos ir pakilios emocijos, skatinančios malonų abipusį bendravimą.

Empatija: kitų žmonių jausmų supratimas ir dalijimasis jais, sukuriantis emocinio ryšio jausmą.

Dėkingumas: įvertinimas ir dėkingumas už pozityvią socialinę sąveiką ir kitų žmonių buvimą.

Saugumas: saugumo jausmas, leidžiantis autentiškai ir nevaržomai įsitraukti į socialinius santykius.


Šios emocijos prisideda prie bendros žmonių gerovės socialinėje aplinkoje, skatina sveikus santykius ir teigiamą socialinę aplinką. Priekinė klajoklio nervo dalis (ventral vagus) atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant šias emocines būsenas, skatinant socialinius ryšius ir bendradarbiavimą.

Su socialinio įsitraukimo būsena siejamos teigiamos ir konstruktyvios mintys, pabrėžiant ryšio, pasitikėjimo, smalsumo, kūrybiškumo ir abipusio malonumo svarbą socialinėje sąveikoje.


Mintys:


"Viskas yra gerai."

"Vertinu ryšius, kuriuos turiu su kitais žmonėmis."

"Jaučiuosi saugus ir pasitikiu žmonėmis savo aplinkoje".

"Jei turiu problemų, galiu kreiptis pagalbos ir ją gausiu".

"Pasilinksminkime!"

"Aš jaučiu, kad noriu šokti."

"Aš optimistiškai žiūriu į gyvenimą."


KAIP SUŽADINTI SOCIALINĮ ĮSITRAUKIMĄ?

  • Niūniuoti, dainuoti

  • Šokti, groti instrumentais

  • Piešti ar užsiimti kita kūryba

  • Juoktis

  • Užsiimti komandiniu sportu ar sportuoti grupėje

  • Megzti akių kontaktą

  • Nuoširdžiai šypsotis ir pastebėti šypsenas

  • Apsikabinimai ir saviapsikabinimas

  • Palaipsniui sąmoningai atpalaiduoti raumenis

  • Atlikti kvėpavimo pratimus

Kartais galime savyje pastebėti troškimą būti visada patenkintu, ramiu ir manyti, kad likti šioje būsenoje nuolatos yra mūsų tikslas. Tačiau natūralu ir sveika, kad mūsų nervų sistema, reaguodama į įvairias situacijas ir dirgiklius, svyruoja tarp skirtingų būsenų. Ilgą laiką išlikti socialinio įsitraukimo būsenoje yra ne tik nerealu, bet ir neadaptyvu. Mūsų nervų sistema sukurta taip, kad dinamiškai reaguotų į aplinką, prisitaikydama prie suvokiamų grėsmių ar saugumo. Iškilus pavojui pageidautina, kad mobilizuotumėmės veiksmams, o jei situacijos nepavyksta išspręsti ir ji tampa kraštutinė, pageidautina, kad šiek tiek atsiribotume nuo skausmo ir saugotume energiją, užuot veltui kovoję. Svarbiausia, kad nervų sistema būtų lanksti ir galėtų efektyviai keisti šias būsenas priklausomai nuo konteksto.


Kai lėtinis stresas, traumos ar neišspręstos problemos daro neigiamą įtaką nervų sistemos lankstumui, tampa sudėtinga vėl pereiti į socialinio įsitraukimo būseną. Tokiais atvejais terapinės intervencijos ir somatinės praktikos gali būti vertingos atkuriant nervų sistemos reguliavimą ir skatinant sveikesnę pusiausvyrą tarp skirtingų būsenų. Tai reiškia, kad turime ugdyti atsparumą ir gebėjimą įveikti gyvenimo iššūkius, kartu išlaikant gebėjimą būti bendrume ir efektyviai kurti socialinius ryšius.


NORI IŠMOKTI DAUGIAU?

Polyvagal pratimai ir somatinės praktikos, kurių mokome užsiėmimuose yra praktiški, paprasti įrankiai, kurie padeda "sutepti" mūsų nervų sistemą, kad ji sklandžiau perjungtų savo pavaras nuo aukščiausios iki žemiausios - nuo aktyvumo iki atsipalaidavimo - ir atgal, kad galėtume labiau mėgautis gyvenimu savo kūne.

 

Norėdami gauti daugiau informacijos sekite naujienas www.ikunytapraktika.lt arba rašykite mums elektroniniu paštu ikunytapraktika@gmail.com

 

Jurga Bliss su klientais dirba internetu anglų ir lietuvių kalbomis, o Portugalijos Algarvės regione - ir gyvai. Jurgos domėjimosi sritys - somatinė psichologija, tarpasmeninių santykių iššūkiai, darbas su vidine šeima (subasmenybėmis), autoimuniniai bei psichosomatiniai susirgimai, gyvenimas užsienyje bei daugiakultūrinėje aplinkoje. Susisiekti ir susitarti dėl asmeninės sesijos galite čia.



37 peržiūros
bottom of page