top of page
  • Ingrida Danytė

Sveikos nervų sistemos link: kaip saulės rezginys gali padėti labiau pasitikėti savo jėgomis

Sukiesi gyvenimo įvykiuose, tačiau tavo veiksmai gana chaotiški, o veiklos rezultatai neprilygsta įdėtoms pastangoms? Sieki užsibrėžto tikslo, tačiau visiškai pamiršti save? O galbūt dažnai kaltini gyvenimo aplinkybes ir likimą dėl nesėkmių? Tam, kad atrastume atsakymus į šiuos svarbius klausimus, kviečiame susipažinti su sudėtinga bet nepaprastai įdomia saulės rezginio sritimi, kurioje susitiksime su galia, gyvybine energija, pasitikėjimu savimi bei savo jėgomis.


Saulės rezginys – tai nervų sistemos dalis, išsidėsčiusi tarp krūtinkaulio ir bambos. Šis susipynusių nervų skaidulų darinys veikia visus pilvo ertmėje esančius organus. Saulės rezginio susidaryme dalyvauja ir nervas klajoklis. Šią sritį palaiko dinamiškas endokrininės sistemos liaukų duetas – antinksčiai (esantys virš inkstų) ir kasa (esanti pilvo ertmės viršutinėje dalyje, skersai kertanti stuburą).


Saulės rezginys ir šioje srityje išsidėsčiusių organų bei liaukų energija yra susijusi su asmenine galia, asmeniniais poreikiais ir ego išlikimu kito žmogaus, kolektyvo bei visuomenės akivaizdoje. Čia mes susitinkame su savo gyvybine energija, pasitikėjimu savimi, asmenine laisve, tapatybe. Iš čia galime semtis stiprybės įvairiems įsipareigojimams įvykdyti. Ši vieta mus palaiko, kai siekiame užsibrėžtų tikslų. Joje slypi valios, ketinimų ir pokyčių energija.


Neveltui ši sritis dažnai siejama su ugnimi – tai gyvenimo kibirkštis, valią paverčianti veiksmu. Būtent ši kibirkštis - mūsų vidinė valia, gimė tada, kai gimėme mes.


Kaip galia reiškiasi kūne?


Galią patiriame įvairiais skirtingais būdais ir kiekvienas kuriame autentišką santykį su ja. Dažnai ji pasirodo per stiprias emocijas, pavyzdžiui, pyktį ir agresiją. Grėsmės akivaizdoje antinksčiai užtvindo kūną streso hormonais, įskaitant adrenaliną ir kortizolį. Patenkame į „bėk arba kovok“ būseną. Kūnas pradeda riboti kraujo tekėjimą į žarnyną. Dėl streso gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Kasa išskiria insuliną, padedantį ląstelėms įsisavinti ir panaudoti turimą gliukozę energijai gauti. Kūnas ruošiasi bėgti arba užimti kovotojo poziciją. Tokiose akimirkose mūsų galia reiškiasi per pyktį, agresiją, kurių tikslas atstatyti saugumą. Mus lydi „aš galiu“ pojūtis.


Entuziazmas, susijaudinimas, džiaugsmas - tai taip pat stiprios emocinės būsenos, susijusios su gyvybine energija. Lygiai kaip ir „bėk arba kovok“ būsenoje, šiose būsenose adrenalinas veikia širdį, todėl ji plaka greičiau. Daugiau kraujo suteka į raumenis ir paruošia kūną didesniam fiziniam aktyvumui. Šiose situacijose mes dažniausiai žaidžiame, rungtyniaujama, varžomės. Jaučiame savo jėgas ir jomis pasitikime. Mūsų galia reiškiasi ryšyje su kitais.


Kodėl prarandame ryšį su savo galia?


Pažvelkime į gimimo procesą. Kaip jau minėjome, mūsų vidinė galia gimsta tada, kai gimstame mes. Tai momentas, kai mes pirmą kartą atsistumdami į gimdos sienelę ir pilnai ištiesdami kojas, pradedame kelionę į šį pasaulį. Šis judesys yra aktyviai palaikomas saulės rezginio srities, ypač kasos. Jei gimimo procesas sutrikdomas, pavyzdžiui, cezario pjūvio metu (kas kartais yra būtina), mes galime taip ir nepatirti pirminio galios impulso. Arba galime patirti, kad kažkas “nepasitikėjo” mumis ar mūsų galia gimti. Šį nepasitikėjimo savimi ar savo galia pojūtį galime nešiotis likusį gyvenimą.


Nepasitikėjimo savo jėgomis jausmą galėjo suformuoti ir tai, kaip buvome auginami kūdikystėje. Mūsų saulės rezginio sritis, ypatingai antinksčiai, galėjo stipriai pavargti, jei buvome sodinami, kai dar nepajėgėme sėdėti patys, ar statomi, kai dar nepajėgėme stovėti patys. Sėdėjimas ir stovėjimas, kai dar nesame tam pasiruošę, gali būti labai varginančios praktikos antinksčiams ir inkstams. Šios patirtys galėjo suformuoti jausmą, kad tam, kad pasiektume savo tikslų, atliktume esminius dalykus arba pokyčius gyvenime, mums reikia kitų žmonių įsikišimo. Šiose svarbiose gyvenimo akimirkose kitais pasitikime labiau nei savimi.


Nepamirškime ir intensyviai mus stimuliuojančio šiuolaikinio gyvenimo būdo, kai daugelio iš mūsų antinksčiai didžiąją laiko dalį yra aktyvūs. Tai gali sukelti ne tik ryšio su saulės rezginio sritimi praradimą, bet ir nuolatinį visos endokrininės sistemos išsekimą ir disbalansą.

Kaip atpažinti, kad praradome ryšį su savo galia?


Ryšio su savo galia praradimą galime atpažinti akimirkose, kai

  • jaučiame įtampą arba nerimą saulės rezginio srityje,

  • jaučiamės aktyvūs, nuolat sukamės gyvenimo įvykiuose, tačiau mūsų veiksmai yra gana chaotiški, o veiklos rezultatai neprilygsta mūsų įdėtoms pastangoms.

  • Kai siekia užsibrėžto tikslo, tačiau visiškai pamirštame save,

  • kaltiname gyvenimo aplinkybes ir likimą dėl nesėkmių,

  • kai neturite gyvybinės energijos santykiams, darbui, mėgstamai veiklai.

Kaip vėl atrasti ryšį?


Ši mūsų kūnuose slypinti ugnis šildo, aktyvina ir suteikia energijos. Tam, kad susigrąžintume ryšį su savo galia privalome dažniau…

  • žaisti! Žaidimas, tai ne tik puikus pratimas, padedantis nervų sistemai lengviau laipioti polyvagal teorijoje aprašytais laipteliais, tačiau tai taip pat padeda ugdyti pasitikėjimą savo jėgomis ryšyje su kitais.

  • būti saulės šviesoje ar prie ugnies. Buvimas lauke ir mėgavimasis natūralia saulės šviesa ar jaukia ugnimi, leidžia mums prisipildyti gaivinančią energija ir šiluma, kurią mums suteikia gamta.

  • uždėjus ranką ant saulės rezginio giliai kvėpuoti. Šioje pozicijoje pajauskite savo kūno centrą. Leiskite delno šilumai keliauti į visas kūno galūnes.

  • valgyti subalansuotą maistą.

  • daugiau miegoti ir ilsėtis.

NORI IŠMOKTI DAUGIAU?

Polyvagal pratimai ir somatinės praktikos, kurių mokome užsiėmimuose yra praktiški, paprasti įrankiai, kurie padeda labiau mėgautis gyvenimu savo kūne.

 

Norėdami gauti daugiau informacijos sekite naujienas www.ikunytapraktika.lt arba rašykite mums elektroniniu paštu ikunytapraktika@gmail.com

bottom of page