top of page
  • Ingrida Danytė

Sveikos nervų sistemos link: meilės keliai kūne

Meilė – tai jausmas, apie kurį kalbėta tūkstančius kartų. Jos ilgimės, ieškome, o suradę, klausiame, ar tai ji? Šiandien mes leidžiamės į kelionę, siekdami atskleisti meilės paslaptis, bei dar kartą bandysime atsakyti į klausimą, kas gi mums nutinka, kai mylime.


Meilės keliai kūne


Įsivaizduokite mažą vaiką, kuris iškėlęs abi rankas siekia mamos glėbio - tai troškimas visa širdimi - “visa aš to noriu”, be jokių išlygų. Atmintyje gali iškilti panašūs pranašo, dykumoje šaukiančio savo dievo, lietų pasitinkančio ūkininko arba dviejų mylimų žmonių susitikimo vaizdiniai. Atverta rankų ir krūtinės sritis mums suteikia galimybę patirti besąlygišką visą kūną aprėpiančią meilę.


Neveltui somatinėje psichologijoje krūtinės srityje išsidėsčiusių organų (plaučių, širdies) bei endokrininių liaukų energija siejama su atjauta bei altruizmu. Ar pastebėjote, kad mūsų kalboje žodžiai, apibūdinantys gerumą, tokie kaip “nuoširdumas” ar “geraširdis”, savyje talpina žodį širdis. O meilę, patirdami kaip orą - jausdami ją savyje ir visur aplink mus, nesąmoningai susitinkame ir su plaučiais.


Krūtinės srityje išsidėsčiusios trys endokrininės struktūros - krūtinės kūnelis, širdies kūneliai ir užkrūčio liauka, taip pat padeda meilei būti priimtai bei išreikštai. Krūtinės kūnelis - tai šalia diafragmos išsidėsčiusi endokrininė struktūra, energetiškai tarnaujanti kaip vartai, jungiantys apatinius ir viršutinius kūno centrus. Ši struktūra mums leidžia pereiti nuo savęs (savo valios, poreikių, norų patyrimo) prie grupės sąmonės bei rūpesčiu kitu.


Šiek tiek aukščiau randame širdies kūnelius, išsidėsčiusius už krūtinkaulio, po vieną iš abiejų pusių. Energetiškai širdies kūneliai palaiko atsivėrimą ir apkabinimą rankomis, taip pat jausmų išraišką ištiesiant rankas. Kaip ir širdis, jie susiję su davimu ir gavimu, besąlygiška meile, priėmimu bei ryšiu su kitu. Širdies energija, kai ji nėra išreikšta ar yra slopinama, gali per saulės rezginio centrą pasireikšti stipriomis emocinėmis būsenomis, tokiomis kaip depresija, nuoskauda ar pyktis.


Užkrūčio liauka, esanti tiesiai virš širdies, ryšyje su antinksčiais, palaiko drąsias meilės išraiškas, pranokstančias instinktą ar pareigą.


Svarbu paminėti su meile bei šilumos jausmu krūtinėje siejamą, Billie Eilish apdainuotą, oksitociną. S.Porges knygoje “Our polyvagal world” rašo, kad oksitocinas yra susijęs ne tik su socialinių ryšių ir meilės formavimu, bet vaidina ir svarbų vaidmenį organizmo gebėjime gyti. Oksitocinas turi įtakos širdies ląstelių vystymuisi. Kai nediferencijuotos kamieninės ląstelės yra veikiamos oksitocino, jos susilieja ir virsta mažytėmis širdies ląstelėmis. Manoma, kad šis procesas gydo širdies ligas. Kitais žodžiais tariant, meilė tikrai gali išgydyti sudaužytą širdį.


Kodėl prarandame ryšį su meilės pojūčiu?


Ar pastebėjote, kad, kai augame, vis rečiau pilnai ir plačiai keliame rankas aukštyn. Mums tampa sunku atsiverti emociškai bei būti pažeidžiamiems, ypač kai tai susiję su galimybe patirti nusivylimą ar skausmą. Kodėl taip nutinka?


Ankstyvaisiais gyvenimo metais, kai noriai tiesėme rankas aukštyn, mes, pirmiausia, siekėme saugumo, ryšio bei koreguliacijos. Jei mūsų bandymai užmegzti ryšį buvo atstumiami, mes buvome gėdinami arba sutinkami su abejingumu, mūsų natūralus polinkis kurti ryšį autonominės nervų sistemos pagalba galėjo virsti savisaugos mechanizmu. Fiziniai krūtinės suspaudimo, įtampos, svorio pojūčiai gali signalizuoti simpatinės nervų sistemos aktyvaciją, t.y. perėjimą iš socialinio įsitraukimo būsenos į “kovok arba bėk” būseną. Apsauginiai mechanizmai, kurie mums puikiai pasitarnavo vaikystėje, dabar trukdo mūsų gebėjimui nevaržomai mylėti ir palaikyti intymumą.


Kaip atpažinti, kad praradome ryšį su meile sau ir kitam?


  • Nerimas ar įtampa krūtinės ląstos srityje,

  • Fizinis diskomfortas pečių ir krūtinės srityje,

  • Aukštas arba žemas kraujospūdis ir kitos širdies bei plaučių ligos,

  • Sunku išreikšti meilę ar jaustis mylimam,

  • Vienišumo jausmas bei polinkis pernelyg save izoliuoti,

  • Jaučiame pyktį žmonėms, kuriuos mylime,

  • Bijome intymumo,

  • Sunku pasitikėti kitais.


Kaip vėl atrasti ryšį?


  • Susikoncentruokite į tai, ką mylite. Galbūt jaučiate besąlygišką meilę savo mylimam augintiniui! Meilė yra meilė, nėra taip, kad viena meilė yra geresnė už kitą.

  • Pradėkite mylėti save! Galbūt tai gali būti jūsų pirmoji ir didžioji meilė. Mylėkite save geru maistu, jus praturtinančia veikla, sportu bei santykiais, kurie jus brangina.

  • Jauskite dėkingumą! Užsirašykite tris dalykus, už kuriuos jaučiatės dėkingi.

  • Padėkite kitiems! Išreikštas gerumas didina oksitocino išsiskyrimą.


NORI IŠMOKTI DAUGIAU?

Polyvagal pratimai ir somatinės praktikos, kurių mokome užsiėmimuose yra praktiški, paprasti įrankiai, kurie padeda labiau mėgautis gyvenimu savo kūne.

 

Norėdami gauti daugiau informacijos sekite naujienas www.ikunytapraktika.lt arba rašykite mums elektroniniu paštu ikunytapraktika@gmail.com

38 peržiūros
bottom of page