top of page
  • Ingrida Danytė

Sveikos nervų sistemos link: kaip ryšys su dubeniu įtakoja savijautą

Įsivaizduokime savo dubenį kaip jaukų vidinį prieglobstį arba kaip vidinę žemę, kurioje randame namų jausmą. Dubuo - tai erdvė, į kurią grįžtame atsipalaiduoti, arba, nuo kurios atsiribojame, kai patiriame stresą, pavyzdžiui, naujose, nepažįstamose, nesaugiose situacijose dažnai pastebime sutrikusį tuštinimąsi. Dubenyje yra mūsų svorio centras. Čia mūsų stuburas randa pagrindą įsitvirtinimui.

Dabar prisiminkite laiką, kai augome savo mamos pilve. Būtent dubuo palaikė mūsų, kaip embrionų, augimą. Čia patyrėme motiniškos globos ir apsaugos instinktą arba jo trūkumą. Gimdoje praleistas laikas tapo atmintimi, esančia už racionalaus suvokimo ribų, kurios žodžiais ir sąvokomis neįmanoma išreikšti. Kartais šią atmintį patiriame kaip savo įkūnytą tapatybę. Ankstyvasis prieraišumas suformavo santykį su mūsų kūnu ir socialiniu kontaktu. Vėliau tai tapo mūsų seksualumo pagrindu.


Dubuo primena, kiek mes galime ar negalime pasitikėti savo jausmais. Tai lyg vidinis kompasas, padedantis naviguoti gyvenimo kelionėje.


Dabar nukeliaukime į savo kūdikystės ir vaikystės etapus. Nebuvo jie tobuli. Būdami kūdikiais grėsmės akivaizdoje neturėjome galimybės “kovoti ar bėgti”. Mūsų mažyčiai kūnai galėjo išlinkti, persisukti, bandydami pabėgti, arba “išsijungti”, jei stresas buvo nepakeliamas. Jei stresą patyrėme ilgą laiką, mes taip ir neišmokome nusėsti, nurimti savy. Tad dubuo tapo “kančios žeme”, kuri Jungo psichologijoje matoma, kaip nediferencijuota, juoda, nesąmoninga substancija, kurią alchemikai bando paversti auksu, filosofiniu akmeniu, sąmone.


Kaip atpažinti, kad esame praradę ryšį su dubeniu

  • Atsiribojimas nuo dubens srities gali reikštis padidinta raumenų įtampa, ypač dubens srityje, apatinėje nugaros dalyje ir klubuose. Tai gali sukelti lėtinį skausmą, diskomfortą ir sumažėjusį lankstumą.

  • Dubuo yra glaudžiai susijęs su mūsų emocijomis, ypač susijusiomis su saugumu ir seksualumu. Kai atsiribojame nuo šios srities, galime patirti emocinį disbalansą, nerimą.

  • Taip pat tai gali reikštis nepasitikėjimu savimi, savo instinktais ir intuicija. O tai gali sukelti sunkumų priimant svarbius gyvenimo sprendimus.

  • Dubuo vaidina vieną pagrindinių vaidmenų lytiniuose santykiuose. Atsiribojimas nuo dubens gali sukelti sunkumus intymume, buvimą “savo galvoje” lytinių santykių metu.

  • Atsiribojimas nuo dubens gali reikštis virškinimo problemomis, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromu (IBS), vidurių užkietėjimu ar viduriavimu.

  • Dubuo yra susijęs su kūrybine energija. Atsiriboję nuo šios srities galime jaustis kūrybingai užblokuoti.

  • Dubuo dažnai iškelia problemas, susijusias su senąja nugarine (dorsal) nervo klajoklio dalimi. Santykyje su dubeniu mes galime prisiliesti prie sudėtingos sustingimo (freeze) būsenos, kuri gali reikštis disociacija, vidiniu skilimu, depresyviais jausmais, žemu raumenų bei jungiamojo audinio tonusu, sunkumu kūne, šąlančiomis rankomis ir pėdomis.

Vėl atrasti žemę


Dubuo glaudžiai susijęs su pėdomis. Tad atkurti ryšį su dubeniu galime jausdami pėdas ant žemės. Daugumai žmonių būtent žemė yra saugi vieta - ji tvirta ir patikima, daug didesnė už mus, visada besąlygiškai šalia. Į žemę galime atsiremti ne tik pėdomis, bet ir rankomis ar atsigulti ant pilvo.


Į dubenį galime pažvelgti, kaip į talpą, kuri geba laikyti ir palaikyti. Švelnus savęs laikymas ir paguoda gali padėti grįžti į ryšį su vidine žeme. Šilta vonia ar lengvas masažas, gali būti puikūs būdai pasirūpinti savimi.


Švelnūs lėti ritmiški judesiai, taip pat švelnūs kojų tempimai gali padėti išlaisvinti įtampą dubenyje ir grįžti į saugumą.


Nori sužinoti daugiau?


Dalyvauk programoje "Sveikos nervų sistemos link"! Šio programos tikslas yra grąžinti kūnui gebėjimą natūraliai judėti Polyvagal teorijoje aprašytais laipteliais: grėsmės akivaizdoje nuo socialinio įsitraukimo į kovok/bėk, tam tikrais atvejais ir į sustingimo/imobilizacijos būseną ir atgal. Kūnas šiuos kelius žino, tačiau bandydama prisitaikyti prie modernaus pasaulio tempo, nuolatinio streso, trauminių patirčių ir t.t., mūsų nervų sistema įgavo naujus, ne visuomet naudingus įpročius, kuriuos kviečiame pamažu keisti labiau sveikatinančiais.


80 peržiūrų
bottom of page