top of page
  • Ingrida Danytė

Sveikos nervų sistemos link: kaip nuraminti įsismarkavusį protą

Nerimauji, nenustygsti vietoje, o mintys bombarduoja? Galbūt patiri ilgus ir varginančius vidinius dialogus? O ar žinojai, kad kūne slypi tam tikros vietos, su kuriomis sąmoningai atkūrus ryšį, galime išnerti iš šio nesibaigiančio chaoso, rasti sprendimą bei nuraminti įsismarkavusį protą. Kaip? Leiskimės į kelionę.


Šėlstančios mintys


Proto intensyvumas gali būti sustiprėjęs dėl daugybės priežasčių. Šiuolaikinis pasaulis pripildytas išorinių dirgiklių ir trukdžių, tokių kaip nesibaigiantys socialinių tinklų pranešimai, nuolatinis informacijos srautas, kurie gali lemti proto nerimastingumą. Jį taip pat gali įtakoti intensyvus protinis darbas, sudėtingos vizualinės užduotys. Įtakos gali turėti ir praeities patirtys, pavyzdžiui, patyrus trauminį įvykį, galvoje gali suktis dialogas, susijęs su baime, nerimu ar nepasitikėjimu savimi. Su vidiniu dialogu grumiamės ir santykiuose, kai neišspręsti praeities konfliktai sukuria nuolatinį pasakojimą, turintį įtakos dabartinei sąveikai. Taip pat, jei darome kažką, kas prieštarauja mūsų vertybėms, arba blaškomės tarp visuomenės lūkesčių ir autentiškos savęs išraiškos, mūsų protas gali nerasti ramybės kelis ar net keliolika metų.


Proto intensyvumą lydi aktyvi simpatinė nervų sistema. Širdis plaka greičiau, kvėpavimas užspaustas, paviršutiniškas, esame budrūs, sunkiau užmigti. Šioje būsenoje prarandame gebėjimą jausti. Kartais gali atrodyti, kad pradedame gyventi “savo galvoje”.  


Kūrybinis potencialas


Ne veltui intensyviomis akimirkomis mūsų dėmesys nukrypsta į galvą. Mūsų galvoje išsidėsčiusi centrinė nervų sistema bei sudėtingas endokrininių liaukų tinklas palaiko mus sudėtingose krizinėse situacijose. Galvoje esančios akys, ausys, nosis mums padeda likti ryšyje su aplinka, o čia išsidėsčiusios endokrininės liaukos sustiprina mūsų ryšį su vidine išmintimi. Somatinės psichologijos ekspertės Linda Hartley bei Susan Aposhyan savo knygose dalinasi, kad galvos liaukos palaiko mūsų įžvalgas, intelektą. Linda Hartley knygoje „Wisdom of the Body Moving“ rašo, kad miego arterijų išsišakojimuose išsidėstę miego kūneliai (angl. carotid bodies) padeda harmonizuoti energijos srautą bei padeda mums likti kūne, kai vyksta intensyvus protinis darbas. Hipofizė (angl. pituitary) energetiškai ne tik palaiko akis ir regėjimą, bet skatina ir intelektą bei vaizduotę. Ji padeda pamatyti savo gyvenimą aiškiai, suvokti save ir savo emocinę pusiausvyrą. Speninių kūnelių (angl. mamillary bodies) energija pažadina mus aukštesniam dėmesio ir suvokimo lygiui. Ši vieta siejama su giliomis įžvalgomis. O konkorežinė liauka (angl. pineal) ne tik išskiria miego hormoną melatoniną, bet ir leidžia pasiekti kolektyvinę išmintį. Pasinaudodami savo didžiuliu neuroninių jungčių rezervuaru bei palaikomi endokrininės sistemos mes galime priimti inovatyvius sprendimus ir taip krizę įveikti.


Kas gi nutinka, kad krizinėse situacijose mes pradedame gyventi “savo galvoje”, tačiau negalime pasiekti čia esančių resursų? 


Mūsų polinkis gyventi „galvoje“, nepasiekiant čia esančių resursų, yra siejamas su tuo, kad mes neturime sąmoningo ryšio su ja. Sąmoningas ryšys su galvos sritimi gali atverti duris į gilesnį suvokimą, išmintį bei kūrybiškumą. Tai reiškia ne tik rasti ryšį su savo mintimis bei įsitikinimais, bet ir patirti minčių judėjimą, pamatyti iškylančius vaizdinius, įsiklausyti į čia esančius pojūčius.


Kaip vėl atkurti ryšį


  • Giliai Įkvėpk į kaukolės ertmę, leisk jai prisipildyti grynu oru. Pajausk savo galvą kaip vieną iš savo galūnių. Kokie pojūčiai, garsai, kvapai čia gyvena?

  • Atlik palmingą - patrink rankas vieną į kitą kol įkais, tuomet uždenk jomis užmerktas akis, leisk joms pabūti šilumoje, stebėk tamsą bei vidiniam regėjimui atsiveriančius vaizdinius.

  • Išbandyk švelnius galvos judesius ar savimasažo būdus. Taip sumažinsi fizinę įtampą galvoje ir kakle. 

  • Ugdyk smalsų savo minčių suvokimą. Atmink, kad mes neprivalome tikėti visomis savo mintimis. 


NORI IŠMOKTI DAUGIAU?

Polyvagal pratimai ir somatinės praktikos, kurių mokome užsiėmimuose yra praktiški, paprasti įrankiai, kurie padeda labiau mėgautis gyvenimu savo kūne.

 

Norėdami gauti daugiau informacijos sekite naujienas www.ikunytapraktika.lt arba rašykite mums elektroniniu paštu ikunytapraktika@gmail.com

bottom of page